Geschiedenis van Chiropractie

De Familie Palmer

De grondleggers van Chiropractie

Daniel David Palmer
(1845-1913)
Bartlett Joshua Palmer
(1882-1961)
David D. Palmer
(1906-1978)

De eerste geregistreerde chiropractische correctie werd uitgevoerd op 18 september 1895, door dokter Daniel David Palmer, een in Canada geboren leraar en genezer. Dokter Palmer was op dat moment oorzaak- en gevolg van ziekten aan het bestuderen. Zijn patiënt was de heer Harvey Lillard, een conciërge, werkzaam in hetzelfde gebouw als dokter Palmer in Davenport, Iowa. De heer Lillard, die al 17 jaar lang gehoor problemen had, gaf toestemming aan dokter Palmer om zijn wervelkolom te onderzoeken. Dokter Palmer ontdekte dat er een knobbel zat op de rug van de heer Lillard en vermoedde dat er een wervel geblokkeerd was. Met een primitieve, zelfs ruwe techniek, corrigeerde dokter Palmer de wervel. Na een aantal behandelingen/correcties was een flink deel van het gehoor van de heer Lillard hersteld.

Dit spectaculaire begin veroorzaakte veel opwinding, en al snel doken overdreven beweringen op. Zelfs dokter Palmer zelf dacht in eerste instantie dat hij een remedie voor doofheid had ontdekt. Omdat deze "wonder verhalen" gemeengoed werden, begon ook de controversie inzake chiropractie. Omdat chiropractie concurreerde met de traditionele geneeswijze van die tijd, werd een campagne gestart om chiropractie in diskrediet te brengen. Deze beweging wordt door sommigen vandaag de dag nog steeds aangehangen .

Chiropractie is snel gegroeid en behoort thans tot de grootste groep genezers na de reguliere geneeskunde in de westerse wereld. Vandaag de dag zijn er meer dan 23 chiropractie instellingen over de hele wereld, inclusief universiteiten in de Verenigde Staten, Spanje, Australie, Nieuw Zeeland, Japan, Frankrijk, Zwitsreland en meerdere EU landen. Helaas is er tot op heden geen opleiding in Nederland. Vandaag de dag volgen meer dan 10.000 studenten jaarlijks deze opleiding.

Sinds de eerste primitieve behandeling van dokter Palmer, is de techniek en wetenschap inzake chiropractie met grote sprongen verbeterd. Door geavanceerde diagnostische procedures, 'state of the art' apparatuur, wetenschappelijk onderzoek, en samenwerking met andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg is chiropractie steeds populairder geworden.