Zwangerschap en Baby's

Zwangerschap

Chiropractie kan een uitkomst zijn voor de zwangere vrouw. Ook in onze praktijk met een dikke buik is het mogelijk om behandeld te worden, zelfs tot en met de uitgerekende datum.

OORZAKEN

Het is niet ongebruikelijk dat zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekkengebied krijgen. Dit heeft te maken met de verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en de verandering van de lichaamshouding (voornamelijk zitten). Als de klachten vroeg in de zwangerschap ontstaan of toenemend erger worden kan dit te wijten zijn aan een probleem in het functioneren van het bekken of de wervelkolom. Het is dan verstandig om dit te laten behandelen, zodat de zwangerschap zo optimaal mogelijk kan verlopen.

SYMPTOMEN

-lage rugklachten
-bekkenpijn
-liespijn tijdens het lopen
BEHANDELING

Chiropractie kan door zachte correcties en massage het functioneren van de lage rug en het bekken verbeteren. Bovendien verbeterd chiropractie de functie van het bekken, en daarmee de voorbereiding op de bevalling.

Baby's

Chiropractoren behandelen al meer dan 100 jaar kinderen van alle leeftijden. Chiropractie is zeer effectief en buitenal heel veilig voor kinderen. De behandeling bestaat uit lichte druktechnieken om blokkades te corrigeren, en valt niet te vergelijken met een behandeling voor volwassen.

OORZAKEN
Een kind heeft met veel fysieke stress te maken gedurende de groei. Het eerste wat een wervelkolom in de groei meemaakt is de houding die het gedwongen wordt aan te nemen in de baarmoeder. Veel vrouwen zullen gehoord hebben dat foetale houdingen, zoals stuit- of dwarsligging, problemen kunnen veroorzaken tijdens de bevalling. Wat vaak minder bekend is, is dat zulke houdingen ook invloed hebben op de wervelkolom van de foetus. Zelfs bij een normale bevalling wordt er veel druk uitgeoefend op het lichaam van de baby. Een keizersnede lijkt dan minder traumatisch, maar het tegendeel blijkt waar. Klachten van een pasgeboren baby kunnen gerelateerd zijn aan irritatie van het zenuwstelsel door blokkades in de rug. Zulke klachten kunnen zijn:
- Onrustig, nerveus, veel huilen
- Slaapproblemen/ritmeproblemen
- Voorkeurshouding van het hoofd of bekken
- Overstrekken
- Voorkeursborst met voeden
- Problemen met zuigen
- Naar de oren grijpen
- Asymmetrische vorm van het hoofd
- Asymmetrisch bewegen van de armen en/of benen
- Extreem huilen bij aan- en uitkleden
- Instabiele hoofdcontrole voor leeftijd (het hoofd komt traag mee bij het optrekken aan de armen)
- Vertraagde ontwikkeling (met name de grove motoriek)
- Constipatie
Natuurlijk kunnen bovenstaande klachten ook een andere oorzaak hebben. De chiropractor beoordeeld altijd of een behandeling zinvol is.